XAYRIDDIN SULTON IJODIDA ANDISHA KONSEPTI (World Conference on Social Sciences, Law and Public Policy, 2026)
Ushbu maqola Abdulla Qodiriyning “O`tgan kunlar” romani va adib haqidagi Xayriddin Sultonning “Andisha” nomli maqolasida berilgan fikrlar asosida yozildi. Unda Qodiriy ijodining milliy va umuminsoniy qadriyatlar tizimiga ta’siri o`rganib chiqildi. Ijodkor andisha tushunchasini o`zbek milliy mentalitetining asosiy mezoni sifatida talqin qiladi. Shu bilan birga, tezisda so`z san’atining ma’rifiy vazifasi, asarlarda oilaviy mojarolarning tasviri va zamonaviy ommaviy madaniyatdagi yuzakilik holatlari qiyoslanib tahlilga tortilgan.
Keywords: andisha, qadriyatlar, oila, ommaviy madaniyat, germenevtik metod, mentalitet, “O`tgan kunlar”, vijdon, ma’rifiy ruh, ziddiyat