O’ZBEKISTON TIJORAT BANKLARIDA MUAMMOLI KREDITLARNI BOSHQARISHNI TAKOMILLASHTIRISH YO‘LLARI (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu tadqiqot tijorat banklarida muammoli kreditlar (NPL) bilan ishlashni takomillashtirish va kredit risklarini boshqarish masalalariga bag‘ishlangan. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, NPL asosan risklarni oldindan baholashdagi kamchiliklar, noto‘g‘ri ta’minot bahosi va monitoringning sustligi bilan bog‘liq. Shu asosda AI va Big Data asosidagi erta ogohlantirish tizimlarini joriy etish, LTV va DSTI ko‘rsatkichlarini kuchaytirish hamda AMC faoliyatini rivojlantirish taklif etiladi.
Keywords: Muammoli kreditlar (NPL), kredit riski, tijorat banklari, risklarni boshqarish, moliyaviy barqarorlik, erta ogohlantirish tizimlari, kredit portfeli, aktivlarni boshqarish kompaniyalari (AMC), axborot asimmetriyasi.