(untitled) (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Ushbu tezisda A-373 “Toshkent – O‘sh” (Qamchiq dovoni) avtomobil yo‘lida noqulay ob-havo sharoitlarida transport oqimi tezligini intellektual boshqarish orqali yo‘l-transport hodisalari (YTH) sonini kamaytirish va buning natijasida erishiladigan iqtisodiy samaradorlikni baholash masalalari yoritilgan. Tadqiqotda fazoviy tahlil (GIS), Nilssonning quvvat modeli (Power Model) va iRAP (Xalqaro yo‘llarni baholash dasturi) uslubiyotiga tayanilgan holda uch bosqichli baholash oqimi taklif etilgan. Markaziy ssenariy bo‘yicha tizimni joriy etish orqali yillik 3.80 ta YTHning oldini olish va 457 744 AQSh dollari miqdorida to‘g‘ridan-to‘g‘ri iqtisodiy yo‘qotishlarni kamaytirish imkoniyati ilmiy jihatdan isbotlangan.