(untitled) (International Congress on Economics, Management and Business Studies, 2026)
Surunkali jigar kasalliklari global sog‘liqni saqlash tizimida muhim epidemiologik muammo hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, jigar sirrozi va boshqa surunkali jigar kasalliklari har yili 1,3 milliondan ortiq o‘lim holatlariga sabab bo‘ladi. Virusli gepatitlar, metabolik sindrom va noto‘g‘ri ovqatlanish jigar patologiyalarining asosiy etiologik omillari sifatida qaraladi.