(untitled) (World Conference on Agricultural and Earth Sciences, 2026)
Мақолада 2022–2024 йилларда Сабзавот, полиз экинлари ва картошкачилик илмий-тадқиқот институтининг Тошкент илмий-тажриба станцияси шароитида зира (Cuminum cyminum L.) нав намуналарини етиштиришнинг иқтисодий самарадорлиги таҳлил қилинди. Ҳосилдорлик 385–455 кг/га оралиғида бўлиб, энг юқори кўрсаткич Ch-1 ва In-1 навларида қайд этилди. Иқтисодий ҳисоб-китоблар соф фойда 21,4–30,2 млн сўм/га ва рентабеллик даражаси 80,4–113,3% ни ташкил қилганлигини кўрсатди. Ҳосилдорлик ва соф даромад ўртасида жуда кучли корреляция аниқланди (r = 0,97). Натижалар зира етиштиришнинг республика шароитида иқтисодий жиҳатдан самарали йўналиш эканлигини исботлади.