STEAM YONDASHUVI VOSITASIDA BOSHLANG‘ICH TA’LIM O‘QUVCHILARIDA VATANPARVARLIK TARBIYASINI SHAKLLANTIRISHNING TIZIMLI-METODOLOGIK MODELLARI (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Ushbu tadqiqotda boshlang‘ich ta’lim tizimida fan, texnologiya, muhandislik, san’at va matematika integratsiyalashgan yondashuvi(STEAM) vositasida qadriyatli va vatanparvarlik kompetensiyalarini shakllantirishning ilmiy-nazariy asoslari O‘zbekistonning ta’limiy realliklari hamda milliy mentaliteti kontekstida tadqiq etiladi. Maqolaning maqsadi — an’anaviy quruq nutqqa asoslangan vatanparvarlik tarbiyasini amaliy-tadqiqotiy formatga transformatsiya qilishning tizimli-funksional modelini ishlab chiqishdan iborat. Sifatli tadqiqot metodologiyasi doirasida guruhli va kognitiv tahlil usullari qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, milliy me’morchilik, xalq dizayni va mahalliy ekotizimlarni muhandislik-matematik modellashtirish o‘quvchilarning milliy o‘zlikni anglashini shaxsiy tajriba darajasiga olib chiqadi.
Keywords: Integratsiyalashgan ta’lim, vatanparvarlik tarbiyasi, STEAM yondashuvi, milliy qadriyatlar, boshlang‘ich ta’lim, o‘zbek mentaliteti, tizimli model.