ZAMONAVIY CHIZMACHILIK DARSLARINI TASHKIL ETISHDA IJTIMOIY FALSAFANING AHAMIYATI (International Conference on Education, Psychology and Humanities, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy chizmachilik (muhandislik grafikasi) darslarini tashkil etishda ijtimoiy falsafaning nazariy-metodologik ahamiyati ilmiy asosda tahlil qilinadi. Chizmachilik fani faqat texnik grafik ko‘nikmalarni emas, balki shaxsning ijtimoiy tafakkuri, estetik qarashlari, madaniy ongini ham shakllantiruvchi fan sifatida yoritiladi.Tadqiqotda chizmachilik ta’limida ijtimoiy falsafa tamoyillaridan foydalanishning didaktik modeli ishlab chiqildi hamda pedagogik tajriba orqali uning samaradorligi sinovdan o‘tkazildi.Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ijtimoiy falsafa asosida tashkil etilgan chizmachilik darslari talabalar ijodiy tafakkurini, fazoviy tasavvurini, muammoli vaziyatlarda yechim topish kompetensiyalarini sezilarli oshiradi. Maqolada olingan natijalar ta’lim jarayonini modernizatsiya qilishda, kompetensiyaga yo‘naltirilgan metodikalarni takomillashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.
Keywords: chizmachilik, muhandislik grafikasi, ijtimoiy falsafa, ta’lim metodologiyasi, kompetensiyaviy yondashuv, innovatsion pedagogika, fazoviy tafakkur, interfaol metodlar.