(untitled) (Global Conference on Multidisciplinary Research and Innovation, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek adabiyotida “evrilish” motivining badiiy-estetik, ijtimoiy-falsafiy va psixologik talqini tahlil qilinadi. Evrilish motivi adabiy asarlarda inson ruhiyati, axloqiy qarashlari, jamiyatdagi mavqei va ichki dunyosining o‘zgarishi bilan bog‘liq murakkab badiiy hodisa sifatida namoyon bo‘ladi. Ingliz adabiyotida bu motiv ko‘proq shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyat, ichki ikkilanish, ma’naviy inqiroz va identiklik muammosi orqali ifodalansa, o‘zbek adabiyotida evrilish ko‘pincha ma’naviy uyg‘onish, ijtimoiy bosim, milliy qadriyatlar va axloqiy tanlov bilan bog‘liq holda tasvirlanadi. Maqolada Robert Louis Stevenson, Lewis Carroll, Virginia Woolf, Thomas Hardy, Alisher Navoiy, Abdulla Qodiriy va Cho‘lpon ijodidagi evrilish holatlari qiyosiy yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, evrilish motivi har ikki adabiyotda ham insonning ichki va tashqi olam bilan kurashini ochib beruvchi muhim badiiy vosita hisoblanadi.